Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) gereğince, 01.08.2006 tarihinden itibaren Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezinin (PMUM) faaliyete geçmesi ve nakdi uygulamalara başlanması ile birlikte, elektrik piyasasındaki üretim lisansı, toptan ve perakende satış lisansına sahip şirketler piyasa katılımcısı olmuşlardır.
Uygulamanın başlamasıyla birlikte, katılımcıların sistemdeki enerji dengesizliklerinin uzlaştırılmasına yönelik kurallarda büyük değişiklikler meydana gelmiş, PMUM’a yapılan satışlarda dengesizliklerin uzlaştırılması için dönem bazında, saatlik sistem marjinal fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan ve enerji açık ve fazlası yönünde tek bir Sistem Dengesizlik Fiyatı uygulamasına geçilmiştir.
Ancak, 2008 yılı içinde DUY’da yapılacak değişiklikle PMUM’a doğrudan yapılan elektrik enerji satışının kaldırılacağı ve aylık ortalama büyüklüğü 2,25 milyar YTL civarında olan elektrik piyasasının tamamına yakın kısmının ikili anlaşmalara yöneleceği bir yapıya kavuşturulması öngörülmektedir.
Yeni piyasa düzenindeki değişime ayak uyduran, yenilikçi ve değişime öncülük eden vizyon sahibi şirketler, risklerini en iyi şekilde yöneterek sürdürülebilir kazançlar sağlarken, değişimin dışında kalanlar ise fırsatları değerlendiremeyerek büyük zararlara uğrayacaktır.
Değişime ayak uydurmak, fırsatlardan yararlanmak ve risklerden korunmak için piyasa katılımcılarının talep ve fiyat tahmini, üretim planlaması, fiyatlandırma, satış, risk ve portföy yönetimi, uzlaştırma ve faturalamaya ilişkin iş süreçleri ve bu iş süreçlerini destekleyen sistemlere ihtiyacı bulunmaktadır.
ENERDA, bilgi birikimini haiz, deneyimli ekibi ile, piyasa katılımcılarının talep ve fiyat tahmini, üretim planlaması, fiyatlandırma, satış, risk ve portföy yönetimi konularındaki risklerini minimize etmek üzere danışmanlık hizmeti vermek hususunda da iddialıdır.
|